Fakturera utan att ha företag

Det blir allt vanligare att folk går ifrån sina fasta anställningar till att bli sin egen arbetsgivare och det behöver inte innebära att man måste starta ett företag. Normalt sett när man blir egen, startar man kanske en egen firma och registrerar sig för F-skatt. Då innebär det att man själv måste se till att skatten betalas, vilket både är sociala avgifter och skatt på det man tjänar, man måste sköta bokföringen och andra administrativa saker, men det går att komma runt detta.

Anlita någon

Det finns många företag som har specialiserat sig på att ta hand om personers fakturering och fungera som en arbetsgivare, så kallade egenanställningsföretag. Detta är speciellt bra om man inte vill starta eget, men vill kunna ta lite extra jobb, jobba på en friare basis eller kanske testa en affärsidé. Kort fungerar det som så att man tar sina uppdrag, skickar fakturor och egenanställningsföretaget betalar in alla arbetsgivaravgifter. Väldigt smidigt och enkelt, men de tar ut en viss procent i avgift för varje faktura och det är helt normalt, eftersom även de driver ett företag.

Egenanställning

Denna form kan betraktas som en egenanställning, man är inte egenföretagare, men man är inte heller anställd. Man slipper att tänka på att betala skatt och sociala avgifter, man behöver inte göra någon bokföring, och moms och andra avgifter betalas alltid i tid. Mycket av pappersarbetet och administrationen är löst och pengarna du får för dina uppdrag är redan skattade och klara. Man bestämmer själv när lönen ska betalas ut och om man vill sätta in till tjänstepension eller spara pengar. Det går även att få ut lön i förskott, men det kostar oftast lite extra. Det är som att vara anställd, men ändå inte. Även om mycket redan är serverat är det ändå saker man själv måste göra och det är att själv hitta sina uppdrag eller kunder, men det är ändå den roligaste biten.